BBL opleiding beveiliging

Het is natuurlijk ook mogelijk om een BBL opleiding in de beveiliging te volgen.
BBL betekent ‘Beroeps Begeleidende Leerweg’. Dit type opleiding houdt in dat je leren en werken combineert in de opleiding. Je werkt dus eigenlijk al terwijl je leert. Meetstal betekent dit dat je één dag in de week leert en vier dagen per week werkt. Dit kan licht verschillen per aanbieder van de opleiding of in welke fase van je opleiding je zit.

Beveiliger zijn is een echt ‘doe-vak’. Vanaf het begin meteen bezig zijn in de praktijk sluit dus goed aan bij dit soort type beroepen. Als je na het vmbo al echt aan de slag wil, is een BBL opleiding in de beveiliging een goede keuze. Je gaat direct aan het werk. Je verdient direct een aardig salaris en bent in de praktijk bezig. (Meer info over het salaris van een beveiliger).

Erkend leerbedrijf

Wanneer je een BBL opleiding beveiliging wil volgen, zul je eerst een ‘erkend leerbedrijf’ moeten vinden. Een erkend leerbedrijf is een bedrijf waar je in de praktijk aan de slag kan gaan als beveiliger. Niet elk beveiligingsbedrijf is een geschikt leerbedrijf, maar er zijn er genoeg te vinden.

Je gaat dus aan de slag bij een beveiligingsbedrijf waar je de praktijk leert. Taken die voor jou aan bod kunnen komen zijn toezicht houden, controleren en (preventief) optreden bij situaties waar de veiligheid en orde in het geding komen. Voor meer informatie zie ‘werk van een beveiliger’, of kijk op de overzichtspagina met informatie over de ‘traditionele’ opleiding Beveiliger.

Natuurlijk heb je nog niet de vereiste ervaring als beginnend beveiliger om meteen individueel veel taken uit te voeren. Je zult in het begin aan de hand worden genomen en samenwerken met anderen.

Verder wordt je wel gewoon betaald als een beginnend beveiliger (meestal wel minimumloon, zie salaris beveiliger).

Hoe lang duurt de BBL opleiding Beveiliger?

De duur van de opleiding beveiliging via de Beroeps Begeleidende Leerweg is afhankelijk van de organisatie waar de opleiding tot beveiliger gaat volgen.

Verschil tussen de BBL opleiding beveiliging en de BOL opleiding beveiliging

De andere vorm waarin je een opleiding tot beveiliger kan volgen is de BOL opleiding. BOL staat voor ‘Beroeps Opleidende Leerweg’ en is de meest traditionele vorm van studie, waarbij je in eerste instantie meestal naar school gaat of studeert.
Het grootste verschil tussen deze twee studievormen is dat je bij de BBL opleiding al meteen in de praktijk gaat werken, terwijl je bezig bent met de studie. Bij de BOL opleiding Beveiliger zal je eerst een periode alleen maar met de theorie bezig zijn. Daarna ga je pas een praktijkperiode volgen.

Er zijn dus verschillende mogelijkheden met betrekking tot het volgen van een opleiding tot beveiliger. Lees meer op de algemene overzichtspagina van de opleiding tot Beveiliger.