Opleiding Beveiliging Universiteit (wo)

Lees hier alles over het volgen van een opleiding beveiliging aan de universiteit. De meeste opleidingen in de beveiliging zijn op het middelbaar beroepsonderwijs en op het hoger beroepsonderwijs. Maar er zijn natuurlijk ook op de universiteit studies te vinden die iets te maken hebben met een beveiliging, veiligheid, criminaliteit en security.
De bachelor Criminologie

Zo wordt er op verschillende universiteiten in Nederland de bachelor Criminologie aangeboden. Dit is een studie die heel breed is opgezet. De opleiding is zogenaamd ‘multidisciplinair’; dit betekent dat je vakken krijgt op meerdere gebieden. Enkele voorbeelden van vakken die je kunt krijgen bij deze studie zijn Psychologie, Rechtsgeleerdheid, Criminologie, Rechtspsychologie, Strafrecht en Bestuursrecht. Ook krijg je vakken zoals bijvoorbeeld criminologisch onderzoek waarbij je onderzoeksmethoden gaat toepassen. Zoals je ziet aan de verschillende vakken is het dus een zeer ‘brede’ studie. Je kunt er allerlei kanten mee op. De vakken die je zult krijgen, zijn natuurlijk niet op elke universiteit hetzelfde, maar er is wel enige overlap. De bachelor duurt 3 jaar.

Om toegelaten te worden tot deze opleiding dien je een vwo diploma te hebben of een propedeuse of einddiploma te hebben van een hbo opleiding. Ook na het afronden van een andere bachelor of het wetenschappelijk onderwijs word je toegelaten tot deze opleiding.

Als je de bachelor Criminologie hebt afgerond draag je de titel Bachelor of Science (BSc)

Wetenschappelijk onderwijs

Studeren aan de universiteit is anders dan een opleiding volgen op het mbo of op het hbo. De opzet bij een universitaire studie is veel wetenschappelijker. Je volgt colleges en moet veel aan zelfstudie doen. Er wordt verwacht dat je goed zelfstandig kunt werken. Bij een universitaire studie ligt de nadruk op de theorie. Op het hoger beroepsonderwijs ligt de nadruk iets meer op de praktijk. Studies op het middelbaar beroepsonderwijs in de beveiliging zijn nog meer op de praktijk gericht.

Carrièremogelijkheden na de studie Criminologie

Door de brede opzet van deze studie ben je al met veel zaken in aanraking gekomen. Na je bachelor opleiding Criminologie kun je dus op veel verschillende plaatsen terecht op de arbeidsmarkt. Enkele voorbeelden van banen zijn misdaadanalist bij de politie, manager of directeur bij een gevangenis, coördinator veiligheid bij een gemeente of bij een provincie, algemeen directeur bij een beveiligingsbedrijf of een functie bij bijvoorbeeld het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Of nog een masteropleiding volgen?

Zoals je leest zijn er veel mogelijkheden. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om na je bachelor Criminologie nog een aansluitende masteropleiding te volgen op de universiteit. Een masteropleiding Criminologie duurt doorgaans één jaar. Na het succesvol behalen van je diploma ben je Master of Science (MSc).

Universiteiten bieden verschillende masterprogramma’s die te maken hebben met internationale criminaliteit of forensische criminologie. Deze programma’s zijn te vinden bij de betreffende universiteiten.