Opleiding Integrale Veiligheid

Veiligheid en Security zijn belangrijke thema’s in onze maatschappij. Denk aan terrorismebestrijding, veiligheid op straat en beveiligingsvraagstukken in de digitale wereld. Om hiermee om te gaan zijn er allerlei opleidingen op dit gebied ontwikkeld.Op het hbo kun je kiezen voor de opleiding Integrale Veiligheid. Met deze studie word je opgeleid tot deskundige op het gebied van veiligheid en beveiliging. Soms wordt deze studie ook Integrale Veiligheidskunde (IVK) genoemd.

Na het afronden van deze studie mag jij jezelf Bachelor of Business Administration (BBA) of Bachelor of Public Management (BPM) noemen.

Aspecten in deze opleiding beveiliging

De opleiding Integrale Veiligheid is zeer veelzijdig. Je leert er allemaal verschillende aspecten kennen over het vak beveiligen. De opleiding duurt vier jaar en is zowel theoriegericht als praktijkgericht. Je leert meer over zaken als risicomanagement, brandveiligheid en het bestrijden van vandalisme. Je leert ook hoe je je crisissituaties inschat en hoe je hier precies mee om moet gaan. Welke procedures gelden er? Hoe moet er gehandeld worden? Ook wordt er nadruk gelegd op je sociale vaardigheden. Hoe ga je om met mensen in bepaalde situaties? Moeten verschillende mensen anders benaderd worden? Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.

Al deze aspecten worden in deze opleiding beveiliging bekeken vanuit verschillende invalshoeken en dimensies. Zo leer je over veiligheid en security bij bedrijven, maar bijvoorbeeld ook bij de verschillende overheden. Dit kan op lokaal niveau zijn, maar ook op Europees niveau.

Toelating tot deze opleiding

Je kunt deze opleiding gaan volgen als je een afgerond vwo of havo diploma hebt of als je een opleiding hebt afgerond op mbo niveau 4.

Werk na deze opleiding beveiliging

Na de opleiding Integrale Veiligheid kun je veel kanten op. Je kunt aan de slag in het bedrijfsleven, bij instellingen, adviesbureaus en bij de overheid. Functies die je zou kunnen vervullen zijn er in overvloed. We zetten er hier enkelen op een rijtje:
• Risicomanager
• Veiligheidscoördinator
• Security Adviseur
• Coördinator Rampenbestrijding
• Coördinator bij een evenement
• Hoofd Brandpreventie
• Adviseur Rampenbestrijding

Zoals hier boven te zien is, zijn er veel functies te bedenken. Veiligheid speelt immers altijd en overal een rol in de maatschappij en er zal dus altijd werk in deze sector te vinden zijn. Daarom is een opleiding in de beveiliging een degelijke keuze.

Mogelijke scenario’s die er in jouw werkveld te wachten staan

Er wordt een groot festival georganiseerd, midden in het centrum van een grote stad. Er worden duizenden mensen verwacht. De sfeer is uitgelaten, het is druk. Jij moet samen met een team coördineren hoe het veiligheidsplan er uit ziet en wat de ontruimingsrichtlijnen zijn.  Je moet sterke organisatorische vaardigheden hebben en goed kunnen omgaan met druk en stressvolle situaties.

Op het hbo zijn er ook nog andere opleidingsmogelijkheden in de sector veiligheid. Een van deze opleidingen is Security Management.